8 dolog, ami miatt terhesen különösen fontos a D-vitamin a szervezted számára!

Tudtad, hogy még a szülés fájdalmát is csökkentheti?

Az egyik legnagyobb változás-e téren, hogy kiderült: az eddig ajánlott napi mennyisége valójában csak a töredéke volt annak, amire valójában szüksége van az emberi szervezetnek. De hogy mi mindenre van hatással a D-vitamin (kolekalciferol) vagy annak hiánya? Ezt nézzétek:

1. Erős csontok! 

Ez talán a legismertebb mind közül és igen, már magzati korban is ezért fontos, hogy a kismama megfelelő mennyiséget vigyen be minden nap. Az újszülötteknek is minden áldott nap szüksége van a külső vitaminpótlásra, és ne is hagyjuk abba a napi D-vitamin adagolást egészen hároméves korig. Ez azért különösen fontos, mert így előzhető meg az angolkór, és jó eséllyel gyermekünknek később a csontritkulással is kevesebb gondja lesz - ahogy vélhetően a fogazata is erősebbnek bizonyul majd, és akármilyen örökmozgó, talán gipszből is kevesebb jut majd. Ha jön a tél, nagyobb gyereknél is érdemes újrakezdeni a pótlást.

2. Erős immunrendszer! 

A D-vitamin szerepet játszik az úgynevezett monociták előállításában is. Ezeket a fehérvérsejteket a csontvelő állítja elő és fontos katonái szervezetünknek! Például ezek falják fel a szervezetünkben az elhalt szöveteket és a rákos sejteket is! Bizonyítottan segít megelőzni bizonyos daganatos betegségeket és hatásosabbá teszi a kezelések eredményét más rákos megbetegedések esetén is.

3. Kevesebb infuenza! 

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik rendszeres D-vitamin pótlásban részesülnek, sokkal kisebb eséllyel fertőződnek meg az influenzával.

4. Biztosabb gyermekáldás! 

Összefüggést találtak kutatók a D-vitaminhiány és a meddőség között is. Érdemes megméretni a szervezet D-vitamin szintjét gyermekvállalás előtt, és ha hiányt fedeznek fel, mielőbb pótolni a vitamint - így talán a kétcsíkos tesztnek is előbb örülhettek.

5. Kevésbé fájdalmas szülés! 

Mint egy múlt heti hírből kiderült, azok a kismamák, akik a terhességük alatt rendszeresen gondoskodtak szervezetük D-vitamin szükségletéről, nemcsak magzatuknak segítettek, hanem maguknak is. A kutatások szerint ugyanis a szülés alatti fájdalmakra is hatással van a D-vitamin.

6. Fejlett, erős tüdő! 

Magzati korban fontos szerepet játszik a tüdő érésében a a tüdő felületaktív anyagainak felszabadulásában - ami a baba esetében a méhen kívüli környezethez való alkalmazkodásához elengedhetetlen.

7. Csökkenti a vérnyomást! 

Ez főleg azoknak fontos, akiknek már kialakult magas-vérnyomás betegségük van: a megfelelő D-vitamin bevitellel akár 

8. Hosszabb élet! 

No nem örök, de azért akár évekkel is hosszabb. Legalábbis egy 2008-as és egy 2013-as tanulmány szerint. 

OSZD MEG másokkal is!