A legtöbb anyuka ezektől a dolgoktól fél a terhesség kapcsán!

Te melyiktől félsz a legjobban?

Sokan esnek abba a hibába, hogy nem mernek a terhesség alatt a szorongásaikról beszélni, hiszen a társadalom azt várja el egy kismamától, hogy repkedjen boldogságában és rózsaszín felhőbe burkolózva élje várandós napjait. Ne dőlj be ennek, saját magadért és lelki egészséged érdekében ne növeszd túl nagyra a benned lévő feszültséget.

1. Vetélés

A vetéléstől való félelem a terhesség legelején gyakoribb, mint később, általában a 24. héttől ez átfordul a koraszüléstől való félelembe. Jó, ha tudod, hogy a terhességek nagy százalékban akkor fejeződnek be vetéléssel, amikor még nem is tudja a kismama, hogy teherbe esett. 

A 6-7. héten már szinte mindenki ráébred a terhességére, ilyenkor már a pici szívét is lehet látni, ahogy dobog, ettől enyhül majd a vetéléstől való félelem. Az első trimeszter után pedig drasztikusan csökken a vetélés veszélye, úgyhogy ebből a szempontból nyugodtabban folytathatod a terhességet.

2. Hízás

Azt hiszem, nincs is olyan nő, aki ne tartana attól, hogy rengeteg kilót szed magára a terhesség alatt. Pedig attól még nem törvényszerű az elhízás, hogy babát vársz. 

A statisztikák szerint a terhesség alatt felszedett kilók egy része valóban megmarad a nők 14–20 százalékánál, de ez sem jelent feltétlenül három számmal nagyobb ruhatárat. Várandósan is lehet mozogni, a terhesjógát végezheti mindenki, aki nem veszélyeztetett terhes, még akkor is, ha előtte meg sem mozdult soha. Az étkezésre is érdemes odafigyelni, és nem mindig engedni a csokoládé és habos sütemények iránti ellenállhatatlan vágynak. Pár apró szabály betartásával egész jól korlátok között lehet tartani a súlygyarapodást.

3. A baba egészsége

A legtöbb várandós anyukának megfordul a fejében, hogy minden rendben lesz-e a babájával, ugye nem lesz semmi baja, ugye egészséges lesz. Amit te tehetsz a babád egészségéért, azt valószínűleg meg is teszed: egészségesen étkezel, mozogsz és szedsz vitaminokat, amiket az orvosod javasol.

Mást ennek a félelemnek a megszüntetéséért nem nagyon tehetsz, maximum még annyit, hogy körülnézel a családod múltjában öröklődő betegségek után, de akkor meg azon fogod idegesíteni magad, ha találsz ilyet. Fontos, hogy ne kezdj el fórumokat böngészni a neten, mert más anyukák valószínűleg a frászt hozzák csak rád ebben a témában, inkább hallgass az orvosodra!

4. Szülői képességek

Főleg az első gyerekkel kapcsolatban merül fel a kismamákban, hogy jó szülők lesznek-e, mi lesz, ha nekik nem sikerül, és elrontanak valamit. Ijesztő a szülőséggel járó felelősség gondolata, és nem segít a többi anyuka tapasztalata sem, mivel a legtöbben csak riogatnak, hogy az anyaság a legnehezebb munka a világon.

Valóban az, és felmondani sem lehet, mint egy rossz munkahelyen, viszont ne feledd, hogy a nehézségek mellett annál több jót is tapasztalsz majd. Nincs recept arra, hogy ki a jó szülő, mivel minden gyereknek mások az igényei, személyisége, és nem utolsósorban a te gyerekednek pont rád van szüksége, olyannak, amilyen vagy.

5. Vajúdás és szülés

Elkerülhetetlen aggodalom lengi körül a szülést magát, hiszen nem tudod, mi vár rád, mennyire fog fájni, hány órán át tart majd, és különben is, hogy fér ki ott? Világszerte ugyanezeket a kérdéseket teszik fel maguknak a nők, és keresik a választ más anyukák tapasztalatait kérdezgetve. 

Lebegjen a szemed előtt, hogy sok milliárd anyuka már megoldotta a szülés kérdését, neked is sikerülni fog. Ha pedig nagyon beléd költözne emiatt az aggodalom, akkor érdemes egy szülésfelkészítő tanfolyamra bejelentkezned, hogy teljesen magabiztosan mehess majd a nagy napon a kórházba.

OSZD MEG másokkal is!