Ezek a dolgok könnyen bölcsőhalálhoz vezethetnek!

Ezekkel nagyon vigyázz!

Extrém meleg

Egy felnőtt ember is nehezen viseli a levegőtlen meleget. Biztos te is érezted már úgy, amikor izzadtál éjszaka, hogy olyan, mintha rád nehezülne a hőség és a takaró. A kicsiket sem szabad túlöltöztetni vagy nagyon bebugyolálni alváshoz, mert a meleg lassítja a légzést. 

A hősugárzót se irányítsd a kisbabád ágya felé, mert a forróság egy idő után megreked egyhelyben, a bepállott levegő pedig már kevés oxigént tartalmaz. Nem kell rányitnod az ablakot éjjelente, de arra törekedj, hogy 20 foknál se kevesebb, se több ne legyen a szobában. Az áporodott, sosem szellőztetett helyiség szintén veszélyes lehet.

Vatsag nehéz takaró

A nehézkes, vastag takaró vagy a paplan szintén veszélyes lehet, amikor alszik a kicsi. Könnyen beficánkolódhat alá, eltakarhatja az arcát, a nem szellőző anyaghalmaz alatt pedig összegyűlhet a kilélegzett, elhasznált levegő. Bebugyolálni sem szabad a gyereket, mert a mozgósabb babák belegabalyodhatnak a takaróba. 

Hideg éjszakákon legjobb a hálózsák, amit mocorgás közben sem tud lerúgni magáról a csöppség, így nem fog megfázni, és az arca is mindig szabadon lehet.

Párna

A párna nem tesz jót a csecsemők gerincének, ezért sincs szükségük rá, de másfelől a süppedős anyag veszélyes is lehet. A baba könnyen belefordulhat arccal, de még ez sem kell ahhoz, hogy gátolja a szabad légzésben.

 Hiszen a kicsi arcát körülfogó anyagredők között könnyebben megrekedhet a kilélegzett levegő.

Hason alvás

A hasfájós babákat általában hason altatják az anyukák, mert úgy vélik, szélgörcs esetén így könnyebben távozhat a levegő, illetve kevesebb az esély arra, hogy a kicsi szájüregében maradjon a hányás, vagy feljusson az orrába.

 A szakértők szerint azonban a hason fekvés jobban nehezítheti a légzést. Ugyanis ilyenkor csak nagyon szűkös tér van a csecsemő arca és az ágymatrac között, ami akadályozhatja a kilélegzett levegő továbbáramlását, vagyis több szén-dioxidot lélegezhet vissza a baba. Az oldalfekvést pedig azért nem ajánlják pár hónapos korban, mert elnyomódhat a csöppség légcsöve.

OSZD MEG másokkal is!