Ezeket a gyógyszereket ne szedd terhességed alatt!

A gyógyszerek és gyógyhatású készítmények elsődleges feladata, hogy diagnosztizált betegségeket, rosszulléteket kezeljen, gyógyítson. 

Azonban nem mindegy, hogy ezeket a készítményeket mikor és hogyan alkalmazzuk, hiszen akár ellenkező hatást is elérhetünk vele. 

Izotretinoin: Súlyos pattanásos arcbőr kezelésére alkalmazzák a bőrgyógyászok.

 Várandósoknál akár egy adag is súlyos születési rendellenességeket okoz. Szedésének elkezdése előtt meg kell bizonyosodni, hogy nem áll-e fenn terhesség és a kezelés alatt is hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazni. 

A gyógyszer abbahagyása után 2 évet várni kell a teherbe eséssel, mert a hatóanyag raktározódik a zsírszövetben, és sok idő kell a kiürüléséhez.

Acitretin, etretinát, tretinoin: Alkalmazásuk hasonló az izotretinoinéhoz, valamint még pikkelysömörben is adják ezeket a szereket. Abbahagyásuk után szintén ki kell várni a 2 évet a gyermekvállalással. 

Ribavirin: Hepatits C kezelésére szolgáló vírusellenes szer. Szedése során súlyos születési rendellenességeket észleltek. 

Sztatin típusú koleszterin szint csökkentők: Hatásuk azon alapszik, hogy a szervezetben a koleszterin szintézisét csökkentik, ez azonban káros lehet a fejlődő magzatra. 

Warfarin, acenokumarol: A véralvadás gátló hatású gyógyszer az 1. trimeszterben szedve vérzést okozhat, ami központi idegrendszeri károsodáshoz vezet.

 Spontán abortusz esélye megnő alkalmazásával. A terhesség utolsó heteiben nem ajánlott szedni a szülés alatti fokozott vérzés lehetősége miatt. 

OSZD MEG másokkal is!