Ezekkel a tévhitekkel szédítik a várandós nőket!

NE dőlj be, nincs alapjuk!

Nincs is hatékonyabb módja a szegény első körös gravidák összezavarására. Íme, egy tucat marhaság, amikkel minket tömtek. 

1. „A terhesség megszépíti a nőket”

Az első pár hét nonstop hányingere után a terhes nő már alig várja, hogy mikor kezdi belengeni az anyaság földöntúli ragyogása... ami egyáltalán nem garantált, hogy meg is történik. Van, akinek az amúgy sem jelentős dereka tűnik el máról holnapra, miközben az alibit igazoló pocak még sehol sincs. Kikerekedik az arca, amin a kamaszkori pattanások is újra előjöhetnek. Vagy az addig kevés, de legalább fényes haja lesz még kevesebb és fakóbb.

2. „A kívánós anyuka kovászos uborkát fal lekvárral”

Mindenki készpénznek veszi, hogy a hányingeres időszak után jön a kívánósság. Amikor a leendő anyuka paprikával eszi a nutellás kenyeret, az éjszaka közepén ölni tudna egy kis tejszínhabos eperért, és a lekvárosüvegbe tunkolja a kovászos uborkát. Azonban baromi ritka, hogy valaki valóban a terhessége alatt fogja ekként tágítani a gasztronómiai horizontját. Jó hír viszont, hogy a terhesség alatti kívánósság egyáltalán nincs hatással a gyerekek későbbi étkezési kultúrájára, a legvadabb kombinációkat befaló anyukának is születhet finnyás gyereke.

3. „Ég a gyomrod? Akkor hajasan fog születni a baba!”

Elég nehéz elképzelni, hogy egy kis haj a méhen belül hogyan lehet hatással a gyomorra. Vannak olyan népi bölcsességek, amiket előbb figyeltek meg, majd később jött hozzá a tudományos magyarázat – ez például nem tartozik közéjük. Valószínűleg sokkal többet nyom a latban, hogy a magzat milyen hosszú, és mennyire nyomja az anyukája gyomrát belülről.

4. „Amíg nem „száll le” a hasad, ne is számíts szülésre a közeljövőben!"

Azt nevezik leszállásnak, amikor a baba feje belehelyezkedik a medencébe. Ez gyakran valóban látványos is: lejjebb kerül a pocak. Csakhogy ez a behelyezkedés megtörténhet a szülés közben is, akkor, amikor már rég jönnek a fájások, és tágul a méhszáj. 

5. „Könnyű terhesség = nehéz szülés”... vagy: „könnyű szülés = nehéz első hónapok”

Végtére is mindegy mi, a lényeg, hogy valaminek feltétlenül nehéznek kell lennie.

Ha esetleg az anyaságod hajnalán jól mered érezni magad, akkor garantáltan ugrik legalább tíz ember, hogy figyelmeztessen: „meglesz még  ennek a böjtje”! Ha a terhességet jól viseled, jönnek a károgások, hogy „ennek bizony nehéz szülés lesz a vége”. 

Ha töredelmesen bevallod, hogy a szülésed gyors volt, és nem is annyira szörnyű, akkor már jön is csípőből a kinyilatkoztatás: „ez a kemény gyermekágyi időszak legbiztosabb jele”. Nyilván a második gyereknél már könnyen nevet az ember egy-egy ilyen megjegyzésen, de amikor ott vagy egy vadiúj kisbabával, fogalmad sincs, mit kell vele csinálni, akkor rém ijesztő egy ilyen információ.

OSZD MEG másokkal is!