Ha vágjuk, több lesz? Tévhitek a babahajról

Sok bizonytalanság és tévhit lengi körül a babahaj kérdéskörét. Vajon számít a majdani végleges hajkorona tekintetében, hogy dús lobonccal vagy kopaszon születik a gyerek? 

Ha lenyírjuk a vékony szálú kevés babahajat, dúsabb hajkoronája lesz? Ha egyévesen még nincs haja, vigyük el orvoshoz? Kérdéseinkkel Bordás László mesterfodrászhoz fordultunk.

A baba haja már az első pillanatokban nagy figyelmet kap.

 Már az újszülöttről megállapítják, hogy milyen szép baba és milyen nagy haja van, vagy milyen kis kopasz. Jó az elején tisztázni: az, hogy gyermekünk újszülöttként dús hajkoronával vagy kopaszon jött a világra, semmit sem számít a későbbi, végleges haj tekintetében, mint ahogy az sem biztos, hogy szőke hajjal született gyerekünk nem barna hajjal fogja majd leélni az életét, de fekete hajjal született csecsemő is lehet szőke egyéves. A gyerek végleges haja a genetikai állományától függ.

Miért selymes a babahaj?

 A baba haja már magzati korban elkezd kialakulni, ugyanis a HIRDETÉS terhesség tizedik hetében kezdődik el a szőrtüszők kialakulása, magyarázta el kérdésünkre Bordás László mesterfodrász. Gyakorlatilag akkor alakul ki az összes szőrtüsző, amelyből később haj lesz meg szőrszál, de nyilván nem mindegyikből növekedik rögtön a haj, a szőr. 

Először a fejen jelenik meg a „szőrzet”, az is csak fokozatosan, majd bizonyos hormonális változások hatására kiterjed az egész testre, kivétel a nyálkahártyák, tenyerek, talpak.

„Az első szőrszálak, hajszálak pigment és medulla nélküliek, amit szaknyelven lagunónak hívnak. A hajszál három részből áll, a külső hámréteget cuticulának, a középső hajkéreget cortexnek, a belső hajbelet pedig medullának hívjuk. 

A csecsemő első haja ideiglenes, később majd elhull, ezekben az első hajszálakban azonban nincs meg a medulla, ezért van, hogy a babák haja olyan vékony, puha, selymes, bár hajlékonyabb, sérülékenyebb is, jobban töredezik” – fejtette ki Bordás László.

 Hozzátette: ilyen medulla nélküli babahaj a felnőtteknél is előfordul még a homloki, vagy barkórésznél, valamint az emberek 2-3 százalékénál valami miatt sosem alakul ki a medulla, de ez nagyon kevés embert érint

OSZD MEG másokkal is!