Ilyenek az ikrek: érdekességek a szülés nagy csodájáról ikrekkel

Várandósság és szülés

#1 Már öt hónaposan úgy néz ki az anyuka, mint egyetlen gyermekkel az utolsó hetekben

Két gyermek pontosan kétszer annyi, mint egy, nem csoda, hogy aki ikreket vár, már öt-hat hónaposan megtévesztésig úgy néz ki a külső szemlélő számára, mintha a kilencedikben járna egy babával. Ami persze azt is jelenti, hogy a hátralévő időszak sokkal nehezebb az ikrekkel várandós édesanyáknak.

#2 Nagyobb az esély a koraszülésre

Nem csoda, hogy nagyobb valószínűséggel lesznek koraszülöttek az ikerbabák, más kérdés, hogy az ember erre ugyan készül, amennyire lehet, de nem stresszelheti magát folyamatosan rajta.

#3 Születhetnek különbözőképpen

Nem olyan lehetetlen, ha egy ikerpár egyik tagja természetes módon, míg a másik császármetszéssel születik. Ennek több oka is lehet, a leggyakoribb nyilván az, hogy a második gyermeket valamilyen orvosi oknál fogva gyorsan ki kell emelni.

Az első év

#4 A borzalmas kimerültség időszaka

Míg egy gyermek esetében az ember ki tudja használni azokat az órákat, amíg a kicsi alszik (akár házimunkára, akár pihenésre, alvásra), addig ikrek esetében ez nem működik, hiszen hatalmas szerencse kell ahhoz, hogy mindkét gyermek egyszerre aludjon.

#5 A sorstársak életmentők lehetnek

Az embernek általában is fontos, hogy legyen(ek) az életében olyan(ok), aki(k) megérti(k) a problémáit, nincs ez másként az ikres szülők esetében sem. Nyilván az sem rossz, ha olyanokkal tudunk beszélgetni, akiknél már nagyobbak a gyermekek, de a legjobb, ha hasonló helyzetben lévőkkel tudjuk megbeszélni a gondokat és örömöket.

#6 Elindulni dupla stressz

Már egyetlen kicsivel kilépni otthonról sem kis kihívás (pakolás, öltöztetés… soroljuk még?), akkor milyen lehet kettővel? Minimum dupla stressz, de ebben az esetben is igaz lehet, hogy a terhek nem duplázódnak, hanem még fokozódnak.

#7 Az idegenek folyamatosan megszólítanak

Egy gyermekkel sem mindig könnyű úgy elmenni sétálni vagy a játszótérre, hogy vadidegenek ne szólítsanak meg, ikrekkel pedig szinte lehetetlen. Ami nagyon kedves dolog, de egy idő után borzalmasan fárasztó tud lenni.

OSZD MEG másokkal is!