Remek tippek a tökéletes gyerekfotókhoz, fotósoktól! Így készítsetek maradandót!

Az itt következő néhány tanáccsal és ötletekkel, szeretnénk segíteni azoknak, akik gyerekeikről emlékezetes képek készítésére vágynak.

1. Gondolkodj előre!

A legjobb módja annak, hogy elkerüld a fáradt, unalmas ünnepi portrékat az, ha megpróbálsz egy kicsit felkészülni: végiggondolni, mi az amitől egy-egy fotót igazán tetszik, mitől lesz a családod számára igazi fénye az ünnepnek, és mik a családodra jellemző rituálék. Ha ezekre a kérdésekre választ találsz, máris könnyebben tudod megtalálni a képek témáját és fókuszát.

2. Készülj fel!

Készítsd oda előre a kellékeket, rendezd be a szobát, a hátteret, mielőtt még a gyereket-gyerekeket fotózásra hívod. Mivel a gyerekeknek általában elég rövid lejáratú az elemük, ne hagyd, hogy a tranzakciókkal teljen a drága türelmi idő.

Különböző kellékek használata több okból is hasznos lehet. Először is segít a gyerek(ek) lekötésében, és erősítheti a képet azzal is, hogy elmélyült játék közben csípheted el. S bár a szép kellékek jól jönnek, a csúnyábbakat inkább hagyjuk távol, és figyeljünk arra, hogy ne legyen zsúfolt a tér. Egy-egy kellék bőven elég, a háttér pedig inkább legyen tiszta és tárgymentes. Ez az öltözetre is vonatkozik – ne legyen túlzó, ne engedjük, hogy a környezet elterelje a figyelmet az arcocskákról és az igazi mondanivalóról.

3. Csak lazán!

Ne vedd magad túl komolyan, inkább, vond be a gyereket-gyerekeket is! Ha már elég nagy hozzá, add oda neki is a fényképezőgépet, ha még nem, akkor egy játékmasinát. Kérd ki a véleményét, hadd érezze, hogy milyen a lencse másik végén! Mutasd meg neki a gép kijelzőjén a felvételeket és mondd el neki milyen ügyes, helyes, csinos rajtuk. Meglátod, ezután sokkal együttműködőbb lesz!

4. Erőltesd meg magad!

Próbáld meg kiverni a fejedből a kliséket és a megszokott pózokat, törekedj arra, hogy elkapd a szép pillanatokat, melyeket az ünnepnapok és a mindennapok is rejtenek.

5. Nézz!

Próbálj ki érdekes szemszögeket, nézz le magasról a fotód alanyaira vagy közelíts rájuk alulról vagy valami alól, ami a közelükben van. Gyerekeket a legjobban az ő szintjükön, a szemmagasságukban tudunk fotózni, költözz le mellé a földre. Ne félj a közelségtől, egy-egy arcrészlet vagy igazán közeli arcfelvétel kiemeli a vonásokat, és igazán szép felvételeket eredményezhet!

OSZD MEG másokkal is!